Hjälp till att sprida nätkärlek

07 feb 2013

Hjälp till att sprida nätkärlek

Efter uppdrag gransknings uppmärksammade program om näthat, har allt fler tagit initiativet till att uppmuntra till nätkärlek. Resumé skriver om en motkampanj mot näthatet, en viral kärlekskampanj, signerad Jesper Eriksson.

På sina håll svämmar den digitala världen över av hat. Rader skrivna av människor som sitter tryggt vid datorskärmen och hotar och skräms.

Då är det fint att det finns människor som Jesper. Hur många gånger har vi inte suttit hemma i soffan, vid matbordet eller på jobbet och tänk ”Jävlar, vad bra det här är” om något vi läst, utan att sedan lämna minsta spår av uppskattning.

Kampanjen har fått stor spridning och det nya uttrycket nätkärlek (som klingar så mycket bättre än näthat) har fått stor genomslagskraft. Kampanjen går ut på att först ta reda på din favoritjournalist e-mailadress och sedan skriva ett mail med en förklaring till vad som gör just den personen till din favorit. En uppmuntran till kärlek.

Ett annat sätt att visa uppskattning på är att gilla på Facebook. En underbar och underskattad funktion. Att gilla är att se. I slutänden är det väl det vi människor strävar efter – att synas och få bekräftelse?

Något som de arga och elaka människorna bakom skärmarna förmodligen har fått för lite av.

Här hittar du Jesper Erikssons Facebook-sida.