Grattis på Caps Lock-dagen! Hur firar du dagen med stort D?

22 okt 2018

Grattis på Caps Lock-dagen! Hur firar du dagen med stort D?

Caps Lock betyder att man låser alla bokstäver till capitals, alltså versaler. Ibland sker det medvetet, men kanske oftare av misstag orsakat av ivriga fingrar. För att bena ut historien om Caps Lock behöver vi ta oss tillbaka till mejlets begynnelse, då när det inte fanns någon som helst möjlighet att använda typografiska trick för att stryka under, feta eller kursivera text i mejl.

Då när Caps Lock var enda möjligheten att urskilja text från text. Det var där det började. Men trots att verktyg för att urskilja text på andra sätt snart kom att utvecklas fortsatte Caps Lock att användas mycket och ofta. Förmodligen gjorde inte hela chattvågen med MSN, Lunarstorm och andra forum att det frekventa caps-användandet blev mindre förekommande. Snarare tvärtom.

Åh millennium två, vad hände då?

Revolutionen blev ett faktum år 2000 när Caps Lock-dagen grundades av Derek Arnold. Han införde dagen för att göra narr av de enligt honom tokiga människor som fortfarande använde sig av Caps Lock för att medvetet uttrycka sig tydligt i skrift. Han menade att endast de som inte kan uttrycka känslor i ord behöver använda sig av Caps Lock för att förstärka vad de tycker och tänker.

Ett stort problem är att Caps-knappen är så central på tangentbordet. Även för Arnolds sympatisörer kan en klumpig hand eller stressade fingrar göra att man oönskat hamnar i caps-fällan. Den måste placeras på ett mindre lättåtkomligt ställe, eller kanske till och med försvinna helt, menar grundaren och många av hans anhängare.

Uttrycka känslor utan Caps Lock?

Ämnet är fortfarande på tapeten och meningarna högst delade. Skrikigt och ohyfsat eller tydligt och härligt emotionellt? Vad tycker du om Caps Lock och när är det egentligen OK att använda versaler i mejl och sms?

Lyssna på vad Stockholms Skrivbyrås grundare Anna Kleinwichs Magnusson tycker och tänker om Caps Lock i dagens Morgon i P4. Spola till 2:11:30 om du inte är sugen på att lyssna på hela morgongens program.

Vill du ha hjälp med att uttrycka känslor i text utan Caps Lock, eller kanske med? Hör av dig till hej@stockholmskrivbyra.se så hjälper vi dig att hitta den rätta vägen!