Grattis Internet – 50 år!

29 okt 2019

Grattis Internet – 50 år!

Internet fyller 50 år, men vi slår vad om att du tänker på 90-talet när du hör ordet? Kanske även på ett modem med en melodi du aldrig glömmer och på att vi inte kunde prata i telefon samtidigt som vi var uppkopplade på nätet? Det gör nog många av oss. Men själva Internet föddes drygt trettio år innan dess.

Det är lite märkligt att Internet inte existerade för fem decennier sedan, med tanke på hur mycket som är digitaliserat idag. Men det är faktiskt så att allt hade sin början den 29 oktober 1969.

Från forskningsinformation till – allt!

Det var nätverket Arpanet gjorde utvecklingen av Internet möjlig och från början var syftet med Internet att kommunicera forskningsresultat mellan olika universitet. Alltså något helt annat än dagens växande e-handel, omåttligt populära kattklipp och vitt spridda content-sfär. Inte visste man då att det skulle bli ett av våra främst använda arbetsverktyg.

Det hela började med att amerikanska forskare från UCLA kopplade samman sin dator med en annan dator från Stanford. Med hjälp av en premiär-uppkoppling på telenätet skickades det allra första meddelandet från den ena datorn till den andra. Kan du gissa vad det första meddelandet var? LOGIN! Tydligen kraschade båda datorerna redan vid LO… men skam den som ger sig.

Från krångliga kommandon till World Wide Web

Dåtidens Internet krävde en hel del datorvana och det var långt ifrån användarvänligt. Då behövde man knappa in komplicerade kommandon på tangentbordet för att lyckas hamna på en viss sida. Detta förändrandes 1989, när forskaren Tim Berners-Lee uppfann World Wide Web. Hans framsteg innebar att man kunde navigera på nätet och nå olika sorters information med hjälp av en länk.

Rummet där Internet föddes – UCLAs Boelter Hall, 1969. Se fler historiska bilder.

Några roliga milstolpar genom internethistorien:

  • 1969 – Världens första meddelande skickas mellan två datorer.
  • 1971 – Det första e-postmeddelandet skickas.
  • 1973 – Arpanet blir internationellt genom en koppling till Norge.
  • 1983 – Arpanet går över till protokollet TCP/IP som är den teknik som fortfarande används för att överföra information över internet.
  • 1989 – Tim Berners-Lee utvecklar World Wide Web, ett protokoll som gör det möjligt att länka samman information, visa bilder och ljud.
  • 1993 – Internet får sitt stora genombrott när Mosaic lanseras – den allra första webbläsaren som riktade sig till vanliga surfare.
  • 1994 – Det svenska valresultatet skickas ut via mejl vilket både skapar stor uppmärksamhet och gör att svensk media skaffar internetuppkoppling.
  • 1994 – Carl Bildt skickar ett mejl till Bill Clinton, det första mejlet mellan två statsmän.
  • 1996 – Internet utses till Årets julklapp.
  • 1998 – Hem-PC-reformen sjösätts efter att Riksdagen beslutat att den som skaffar en persondator hemma kan få göra avdrag. Därmed får många svenska hushåll sin första dator och internetanslutning.

Milstolpskälla: Internetstiftelsen

Det blev tyvärr ingen tårta för att fira det halva seklet idag, men det har säkert bakats massor av cookies! 😉

Vill du fortsätta prata internet, all möjlig sorts digital kommunikation eller ta reda på vad vi kan bidra med i dagens World Wide Web-era? Hör av dig!

 

Relaterade inlägg