Första hjälpen mot skrivkramp

29 okt 2015

Första hjälpen mot skrivkramp

Känslan av att inte få ur sig ett vettigt ord medan markören blinkar uppfodrande har nog drabbat de flesta som skriver. Om du upplever envist ihängande skrivkramp har vi samlat några tips:

1. Stäng ute den inre kritikern. Du vet den där elaka lilla rösten som säger “Fy vad dåligt” varje gång du försöker formulera något? Ignorera den. Nyckeln till skrivande är att våga göra ett dåligt första utkast. Att över huvud taget få ur sig text är steg nummer ett. Redigering kommer senare, och det är då det verkliga jobbet börjar.

2. Sätt klockan. Var produktiv i omgångar. Testa Pomodorometoden och ställ klockan på 25 minuter. Jobba intensivt under dessa 25 minuter (Facebook, mejl och andra distraktioner är bannlysta). Avsluta med fem minuters rast och börja sedan om.

3. Beror det på något annat? Finns det något som gör att du helt enkelt inte kan koncentrera dig? Kanske behöver du äta något, få lite frisk luft eller byta skrivmiljö? Se till att du sitter bekvämt och börja inte skriva för sent på dagen. Risken är att du hunnit bli trött.

4. Flödesskriv Sätt klockan på 10 minuter och skriv av dig. Genom att få ner det som surrar i huvudet just nu på papper lämnar du plats för nya tankar och kommer samtidigt över den där jobbiga första tröskeln (du har ju faktiskt skrivit något).

5. Hitta ett sätt att skriva kravlöst Ibland kan man behöva hjälpa kreativiten på vägen genom att “låtsas” att resultatet inte är så viktigt. Bloggaren och författaren Sandra Beijer har berättat att hon skrev sin debutroman till stor del i telefonens anteckningsfunktion eftersom det hjälpte henne att släppa på kraven. Hitta ditt sätt skriva utan att prestationsångesten tar över.

Lycka till!