Emojis på jobbet – hiss eller diss?

25 okt 2018

Emojis på jobbet – hiss eller diss?

Meningarna är delade när det kommer till att använda emojis på jobbet. Är det okej att slänga sig med känslomässiga gubbar i mejl och sms med kollegor eller kunder, och i så fall när? Ska man helt stryka emojis från texter på jobbet eller bara go loco i de härliga små figurernas värld? Här reder vi ut emojisarnas språkliga roll, och hur vi kan använda emojis i professionella sammanhang.

Utmärkt verktyg när du saknar ord

Emojis kan ses som en ny typ av skiljetecken. De kan och ska inte användas överallt utan endast vid rätt tillfällen. Syftet med emojis är att utrycka känslor när orden inte räcker till. Att visa känslor på jobbet är inte farligt eller oprofessionellt, så länge de görs med sunt förnuft. Är du chefen som har svårt att sätta ord på beröm, dra till med en glad gubbe, stjärna, tacksamma händer eller tummen upp! Det är helt okej, och bättre än inget beröm alls. Är du missnöjd däremot, så kan en arg eller storgråtande emoji från chefen aldrig ersätta konstruktiv muntlig feedback. Välj dina emojis med omsorg. 

Lär känna emoji-stallet

När du lär känna alla symboler och gubbar i emoji-världen blir det lättare att använda dem på rätt sätt och vid rätt tillfällen. Vissa är redan superbundis med emojisarna och vet exakt vilka som kan användas när. Om du inte är en av dessa är det bra att ta reda på vad de emojis du använder faktiskt betyder. Det är inte alltid helt enkelt att veta. Att skicka fel emoji kan få förödande konsekvenser. Här kan du läsa om alla emojisarnas innerbörd. 

Hitta dina favorit-emojis och kör

Hitta dina favoriter och börja använda dem. Emojis är personligt och härligt och bidrar med känslor, både privat och på jobbet. Det är också därför vi måste vara försiktiga med när och till vem vi skickar dem. Lika självklart som att du inte säger puss till kunden innan du lägger på luren. Det finns vissa emojis som är säkra kort i jobbsammanhang – tummen upp, glad gubbe och väder-symboler är det bara att tuta och köra med!

Vill du veta mer om emojis och vad vi tycker om dem? Ta del av Stockholms Skrivbyrås grundare Anna Kleinwichs Magnussons kloka ord i den här intervjun eller hör av dig till oss på hej@stockholmsskrivbyra.se. ?