Digitala verktyg för kreativa sinnen

10 sep 2015

Digitala verktyg för kreativa sinnen

Med smarta verktyg går jobbet smidigare och blir ofta roligare på köpet. Vi har samlat några av våra favorittjänster för dig som arbetar med att skriva och vill hitta sätt att jobba mer effektivt. Tipsen passar även dig som tröttnat på att arbeta i Word eller behöver ta tag i ditt post-it-beroende en gång för alla.

Ordbehandlare

Ommwriter
Även när klockan tickar och svetten lackar måste den där texten skrivas. Då kan det vara skönt att får försvinna in i en lite lugnare värld där allt som hörs är svaga, melodiska fågelkvitter. Ommwriter är den lilla världen. Här skalas allt onödigt och störande bort: mejl som plingar, chattmeddelanden som ploppar upp och flikar som pockar på uppmärksamhet. Istället kan du koncentrera dig på det du faktiskt vill göra: skriva. Ommwriter hittar du här.

Scrivener
Scrivener är som ett lite mer avancerat Word och passar framförallt dig som arbetar med långa texter. Du kan dela upp dina kapitel i mappar, organisera textavsnitt och skriva stödord för att hålla koll på var du är på väg härnäst. Gratis provversion av Scrivener hittar du här.

Ordning och reda

Evernote
Det här verktyget passar dig som vill samla alla dina anteckningar och idéer på ett ställe. Här kan du organisera listor, tagga anteckningar, spela in röstmemon, ta foton och dela med dig av det du skapat till andra. Du kan även använda Evernote som verktyg om du vill ha en avskalad och krångelfri ordbehandlare med alla de nödvändigaste funktionerna. Du kan registrera dig gratis här.

Verktyg för kreativt tänkande

Mindnode
Ett roligt verktyg för dig vill arbeta med tankekartor. Funktionen är enkel: du skriver ner en anteckning och drar sedan en tråd till nästa. Det är även lätt att förgrena trådar och sortera efter ämne. En digital och lite mer strukturerad version av tankekartorna du ritade i skolan. (Men det går att ändra färger här också!) Du hittar Mindnode här.

Headspace
Det spelar ingen roll hur mycket du städar i anteckningar och listor om du inte har ro i sinnet. Headspace är en meditationsapp som hjälper dig att stressa ner och bli mer medveten i det som händer här och nu. Till passen (som är i podform) kommer små animerade filmer som berättar mer om hur meditation fungerar. Prova gratis här.