De eller dem?

05 okt 2015

De eller dem?

Vissa har en bestämd magkänsla för användandet av de eller dem. Andra tycker att det är klurigt. Ingen fara på taket, det finns ett litet knep.

Nästa gång du vacklar mellan de och dem, tänk jag eller mig istället. De används på samma vis som jag. Och dem på samma vis som mig.

Ett exempel: ska det vara de eller dem i Kan du kontakta de/dem?”

Vad låter bäst av följande: Kan du kontakta jag?” eller Kan du kontakta mig?”. Det andra eller hur? Då ska det alltså vara dem.

Är dem på väg att skrotas?

Anledningen till att många av oss tycker att det är så svårt med de och dem är att vi ofta inte hör skillnaden i tal. Vi säger dom både för subjektsform och objektsform. Om du känner dig osäker på vilket av alternativen du ska använda, välj de, för det är mycket mer vanligt förekommande än dem. En annan nödlösning är att skriva dom.

Under Språkvårdsdagen som hölls på Moderna Museet under förra veckan, föreläste Olle Josephsson, Professor i nordiska språk. Han förutspår att användningen av dem långsamt kommer att minska och kanske vara helt avskaffat om tjugo år.

Den som lever får se.