Bra mix på Språkvårdsdagen

25 okt 2012

Bra mix på Språkvårdsdagen

Jag hade den stora äran att bli inbjuden till att delta i en diskussion under Språkvårdsdagen som hölls på Clarion Sign i Stockholm i början av oktober. Tillsammans med mig på scenen fanns Sylvia Ziemski, PR-strateg, Hans Melin, språkvetare och författare till ett flertal böcker som rör språkanvändning, och moderatorn Henrik Johnsson. Ämnet var språk och manipulation och salen var full av människor med ett stort intresse för språkbruk. Jag tycker att vi fick igång en bra diskussion om hur man kan använda språket för att påverka inom områden som politik, pr och reklam.

Innan vi tog plats på scenen fick vi lyssna till Björn Melander, professor i svenska, som funderade över vad som är rätt, fel, fint och fult i vårt språk. Jag blev glad av att höra Björns tillåtande inställning. Han talade bland mycket annat om att våga lita på sin språkkänsla och inte vara så orolig för om det blir rätt eller fel. Språket utvecklas hela tiden, så det är bara att hänga med.

Maud och Mona
Mona Sahlin och Maud Olofsson bjöd på en varm och öppen diskussion om språk, manipulation och erfarenheter av att som kvinna arbeta inom ett mansdominerat område. Det märktes att de trivdes tillsammans och med att få diskutera ett ämne utan tvingas debattera mot varandra.

Stil och ton
Olle Bergman pratade sedan om språk och stil. Men en sliten gympadoja och en glänsande lacksko på fötterna och med många tydliga exempel på stilbrott i text fick han oss att skratta flera gånger.

Kreativ och petig
Sist, men verkligen inte minst kom Jonas Hassen Khemiri upp på scenen – den språkpetige författaren som medvetet leker med svenskan i sina böcker. Publiken var trollbunden av hans sätt att tala och bjuda på historier från sitt liv och författarskap.

Hen och låneord
Vi hann även diskutera användandet av hen och influenser av andra språk i svenskan och i pauserna träffade jag människor från myndigheter och företag, alla med sina intressanta språkliga utmaningar.

Det var en ära att få vara en del av Språkvårdsdagen som Företagsuniversitetet så väl hade satt ihop. Svenskan och språket angreps från olika vinklar och gav nya spännande idéer och tankar. Om du skriver i jobbet eller är intresserad av språk och svenskans utveckling tycker jag absolut att du ska delta nästa år.