Vad är Black Friday?

23 nov 2018

Vad är Black Friday?

Black Friday – vad är egentligen historien bakom det svarta veckoslutet? På senare år har november blivit rea- och rabattprisernas högtidsmånad i Sverige. Vi uppmanar till sundare konsumtion och hoppas att du väljer att investera i kunskap istället för nya saker. Därför erbjuder vi 15% på våra digitala kurser. Mer information om det längst ner på sidan.

Visste du att den svarta fredagen inte är handelns enda högtidsdag den här månaden? Kanske har du hört om Cyber Monday och Singles’ Day. Och motpolen White Monday. Om inte, ta en titt nedan!

Fakta om Black Friday – Thanksgiving och trafikkaos

Den svarta fredagen sägs ha uppstått i Philadelphia under det amerikanska sextiotalet. Just denna fredag infaller alltid dagen efter Thanksgiving som i sin tur infaller den fjärde torsdagen i november. Fredagen har fungerat som en klämdag för alla helgfirande amerikaner, då många är på väg till och från sina nära och kära efter Thanksgiving. Långa bilköer och stora antal människor i rörelse blivit ett fenomen att räkna med under just denna helg.

Fredagen kallades svart från första början baserat på tumulten och det mörka antal trafikolyckor som inträffade i samband med helgen. Idag är Black Friday lyckligtvis mer synonymt med startskottet på julhandeln, rabatterade varor och chockerande lågpriser. Den amerikanska handeln började använda begreppet under åttiotalet men till Sverige kom inte trenden förrän 2013. Idag är den däremot ett lika solklart inslag som resten av julshoppingen.

Cyber Monday – e-handelns högtid

Även om sinnebilden av Black Friday handlar om stora mängder människor som trängs utanför butiksfönster så sker det mesta idag på nätet. Cyber Monday följer Thanksgiving-helgen tätt och är det officiella namnet e-handelns startskott innan jul. Uttrycket har funnits sen 2005, men företag tvekar inte nu för tiden att börja rea ut redan på Black Friday.

Som du säkert redan vet är svenskarna redan proffs på allt som heter internet, en gammal sanning enligt oss och rapporten Svenskarna och internet 2018. Förra året internetshoppade var tredje svensk något under Black Friday-helgen. Totalbeloppet för all helghandel landade på 5 miljarder kronor enligt e-handel.se samtidigt som PostNord delade ut 719 000 i samband med köpen.

Singles’ Day – här för att stanna?

Kanske märkte du av denna nya dag i år bland mejl och marknadsföring? Högtiden Singles’ Day finns till för alla singlar att unna sig något fint till novembermörkret. Traditionen är egentligen inte ny förutom i Sverige, utan har sina rötter i Kina. Den började firas runtom olika universitet av studenter i staden Nanjing under nittiotalet för att hylla alla singlar. Datumet är alltid detsamma, den elfte november som bildar talet [11/11] där ettorna symboliserar singelskapet. Fars dag inföll i år på samma dag, men så är det inte alltid eftersom far alltid firas andra söndagen i november.

White Monday – årets motpol

Som en följd av de köpglada dagarna har begreppet White Monday vuxit fram som en motpol till de tidigare nämnda högtiderna. I år uppmanar både privatpersoner och organisationer till att konsumera mer klimatsmart och variera rea-hysterin med fler saker än bara prylar. Till exempel kan man läsa på Naturskyddsförenings tipssida om att istället bjuda på upplevelser och kunskap.