Videocopy för sociala medier – 10 snabba tips

07 maj 2021

Videocopy för sociala medier – 10 snabba tips

Ska du skriva videocopy för en video som ska publiceras i sociala medier? Då bör du se till att ha en tydlig vinkel och ett glasklart budskap för du har bara ett par sekunder på dig att fånga intresse. I det här inlägget ger vi 10 snabba tips för att skriva videocopy för sociala medier.

1. Tänk till innan du börjar

Fundera på vad du vill säga och till vem i din video. Vad är budskapet och vilken är målgruppen? Ju mer du kan snäva till texten, desto bättre. Om du har flera budskap och målgrupper är vårt tips att göra flera videos och skriva olika videocopy.

2. Sätt en struktur

Även om du ska göra en kort video på 5-10 sekunder är det bra att sätta en struktur innan du sätter igång. Videon ska gärna ha en tydlig början, en mitten och ett slut. Föredrar du att göra en storyboard kan du förstås göra det. Huvudsyftet är att videon ska ha en tydlig dramaturgi och att det ska kännas naturligt.

3. Var konkret

I sociala medier har vi inte många sekunder på oss att fånga intresse. Därför är det viktigt att copyn är konkret, kortfattad och tydlig. Undvik abstrakta ord som kan tolkas på olika sätt.

4. Använd dig av microcopy

För att få till så konkreta, tydliga och korta meningar som möjligt, så kallad microcopy, börja med att skriva ned en mening som du sedan skalar av så mycket du kan och att samma budskap framgår, men med färre och kortare ord. Är meningen för lång finns risken att mottagaren inte hinner läsa, och det vore synd!

5. Låt andra titta på videon

När du väl har ett färdigt utkast för videon, låt någon annan titta på den. En annan person kan lättare upptäcka om en mening är för lång eller om du har använder för abstrakta ord.

6. Använd punkter

De som tittar på din video kommer att uppskatta om du avslutar meningar med punkt. Det blir lättare att läsa och då får videon får ett mer naturligt flöde.

7. Använd positiva ord

Ha som tumregel att använda positiva ord. Ska du presentera ett problem kan du vända på det och istället presentera lösningen. Till exempel: “Har du för lite tid på jobbet?”. Skriv då istället: “Vill du få mer tid på jobbet?”

8. Ha ett personligt tilltal

Använder du formellt språk i din videocopy finns risken att texten blir styltig och det är sällan roligt för andra att läsa. Använd dig istället av att varmt och personligt tonläge. För att skapa engagemang kan du föreställa dig att du pratar med en kompis eller din allra trevligaste kund.

9. Tänk på tempot

När videon väl är gjord ska du titta igenom videon, flera gånger, för att se till att den håller ett bra tempo, att det inte går för snabbt eller för långsamt och att du hinner läsa. Skriv inte meningar som inte får plats, men varva gärna kortare och lite längre meningar för att få ett bra flyt. Glöm inte att använda undertexter om du har en film med röster. För visste du att 85 procent av alla som tittar på videos på Facebook tittar utan ljud? Läs det här inlägget på Storykit för mer fakta om video.

10. Tänk tvärtom!

Sist men inte minst har vi ett tips för om du har kört fast i skrivandet och inte riktigt kommer vidare. Tänk tvärtom! Föreställ dig hur du hade skrivit om budskapet skulle vara så svårbegriplig som möjligt, och vänd sedan på det. På så sätt kan du lättare komma på hur du ska skriva en bra text.

Lycka till! Här kan du läsa om hur du skriver ett bra videomanus.

Hinner du inte skriva själv? Vi kan hjälpa till med mindre och större uppdrag, oavsett om det rör videomanus, videocopy eller någon annan typ av text. Mejla oss på hej@stockholmsskrivbyra.se!

Vill du ha hjälp med hela videoproduktionen? Hör av dig till vår systerbyrå Filmbyrån i Stockholm på hej@filmbyran.se