5 trender inom digital marknadsföring att ha koll på

5 trender inom digital marknadsföring att ha koll på

Kanske jobbar du som marknadschef eller är ansvarig för den digitala marknadsföringen på ditt företag. Kanske undrar du vilka trender inom digital marknadsföring som är värda att sikta in sig på och varför. Vi har samlat fem stora marknadsföringstrender att ha koll på just nu – och framöver.

1. Korta filmer med starka budskap

Det är tydligt att video fungerar och att suget efter rörligt håller i sig. Visste du att rörligt innehåll engagerar nära 90% mer än innehåll utan video? (Enligt en rapport från SEMrush). Att video fungerar är ingen nyhet för dig som jobbar med marknadsföring. Den stora frågan är hur du gör videoinnehåll som slår sig igenom bruset och fångar dina målgrupper. Många tror att videoproduktion är dyrt och tidskrävande, men det behöver det inte vara! Särskilt inte om du fokuserar på att göra korta videos med tydliga budskap. Med relativt enkla medel kan du spela in korta filmer utan att det behöver kosta eller äta upp flera timmar av arbetsdagen. Mycket kan filmas med telefonen och för klippning och animationer finns en rad program. Det kostar ofta lite eller ingenting alls och de gör mycket av jobbet åt dig. Canva är ett verktyg för att nämna ett exempel.

Att vara personlig, och det gäller även företag, går alltid hem. Varför inte låta dina medarbetare filmas och berätta om era tjänster, erbjudanden och produkter? Sociala medier är snabbrörligt och vad som träffar rätt idag kanske inte gör det imorgon. Om du vågar experimentera med flera korta videos blir det lättare att testa och förstå vad som fungerar. Läs vårt tidigare inlägg om hur du skriver slagkraftig videocopy för sociala medier.

2. Personaliserad och automatiserad marknadsföring

Allt pekar på att personalisering fortsätter att spela en viktig roll för att lyckas med digital marknadsföring. Genom att samla in data och insikter om dina kunder och besökare kan du anpassa dina budskap efter olika personer. Att jobba med exempelvis ett Marketing Automation-verktyg som anpassar erbjudanden efter varje person är bra. Så länge man är försiktig och inte tar det för långt. Många kan uppleva att det är läskigt när företag vet så pass mycket om dem och de känner sig i värsta fall bevakade. Fokusera på hur du kan förenkla dina kundupplevelser genom att skala bort innehåll som inte är relevant för varje kund.

3. Micro- och nanoinfluencers

Precis som med video ser vi inga tecken på att influencer marketing är på väg bort, då personligt innehåll är vad som fungerar bäst i dag. Så kallade microinfluencers och nanoinfluencers (som har ca 1000-100000 följare) har fått ett uppsving och visar sig vara mer inflytelserika än de största. De fokuserar ofta på ett specifikt område och har ett mindre antal följare än de större. Säg att du driver ett företag som säljer köksprylar. Ett konto med matinspiration har förmodligen en följarskara som är matlagningsintresserade. Beroende på vad du säljer, kan du tjäna mer på att sikta in dig på mindre influencers än de största för att nå fram till just din målgrupp.

4. Brand activism

För att locka kunder, särskilt de yngre, behöver ni ta ställning i viktiga frågor, visa transparens och konkreta bevis på att ni gör skillnad. Frågor såsom miljö, jämställdhet, representation och etik spelar stor roll då kunder bli mer medvetna om sina val som konsumenter. De vill se företag som tänker nytt och visar på något äkta.

Det gäller att inte bara visa det i ord, utan också i handling. Att säga att man står för en sak för i nästa sekund göra tvärtom kan skada varumärket och man riskerar att tappa kunder och skrämma bort nya. Brand activism är en relativt ny trend inom digital marknadsföring och det kommer definitivt bli ett mer vedertaget begrepp. Vi lär se att det får större utrymme i varumärkesarbetet hos många företag framöver.

5. Emotionell marknadsföring

Att jobba med innehållsmarknadsföring har varit på tapeten länge och att förstå dina målgrupper har förstås alltid varit en självklarhet. Däremot förändras omvärlden snabbt idag och det blir desto mer relevant att visa förståelse för dina målgrupper och deras behov. Att vara genuin och bygga relationer med dina kunder vinner du på i längden. Får du lojala kunder kommer de dessutom tala gott om ditt varumärke till andra. Det är ofta dyrare att försöka skaffa nya kunder än att lägga pengar på att behålla dina befintliga. Enligt studier kan några procents ökning av kundretention göra under för intäkterna.

Bygg ett starkare och personligare varumärke med content marketing

Att bygga ett starkt och personligt varumärke handlar att visa vilka ni är som företag, vad ni står för och vad ni kan erbjuda för värde för era kunder. Och det är precis vad content marketing handlar om. Genom att samla in data om målgruppen kan ni producera innehåll som väcker känslor och ni skapar kunder som vill stanna. Vare sig ni gör det med korta, slagkraftiga videos på sociala medier, artiklar på er webbplats, eller i form av en influencer marketing-kampanj.

Guide: Driv affärer med content marketing

Vill du veta mer om vad content marketing innebär, varför det bör bli en del av din marknadsföringsstrategi och hur du kommer igång?