Svenska ord i andra språk – vet du vilka de är?

07 dec 2022

Svenska ord i andra språk – vet du vilka de är?

Det svenska språket har många lånord från andra språk, men det är även så att andra språk lånar ord från oss. Smörgåsbord är kanske det mest kända svenska lånordet, men visste du till exempel att även norrmännen använder ordet fjortis, och tyskarna ordet flygskam?

Svenskan har alltid påverkats av andra språk

Svenska är ett litet men fascinerande språk, med våra skorrande R i söder, och våra inandnings-jo i norr. Den äldsta skriftliga varianten av det svenska språket finner vi under vikingatiden, då vi använde runor. Svenskan har sedan dess fått tydliga influenser från latin, tyska och franska. Efter andra världskriget och framåt har engelskan varit väldigt framträdande i det svenska språket och i takt med den digitala utvecklingen har vi allt fler engelska lånord. Men vilka svenska ord finns i andra språk?

Här är några svenska ord i andra språk:

Smörgåsbord – Används i flera språk runt om i världen. Med lite olika stavningar, exempelvis stavas det smorgasbard på bland annat engelska.
Flygskam – Ett ord som det tyska språket lånat av oss, där stavas det flugscham.
Ombudsman – Finns på flera språk (bl.a. engelska, portugisiska, franska) och stavas vanligtvis likadant som på svenska.
Lingon – Älskat bär har många namn? Åtminstone på engelska där lingonet även kallas bland annat cougarberry, foxberry och bearberry; men de flesta säger lingonberry – ett namn lånat från svenskan.
Orientering – Den kända svenska sporten har även fått samma namn på engelska med snarlik stavning: orienteering.
Fjortis – Ett relativt nytt ord som har funnits i Svenska Akademins ordlista sedan 2006. Numera har även våra grannar i Norge lånat ordet.
Knäckebröd – Det krispiga, svenska brödet finns även utomlands och heter ungefär likadant i Nederländerna: knäckebrot.
Gravlax – Den klassiska fiskrätten har även fått uppmärksamhet internationellt och heter samma på bland annat engelska, portugisiska och isländska. Det finns flera olika stavningar, bland annat gravad laks, graflax och gravlaks.

Visste du att…

det finns uppskattningsvis 6000-7000 språk i världen och att de flesta talas i Afrika och Asien? Flertalet av världens alla språk finns heller inte skrift, utan existerar bara i tal. Det svenska språket används av uppskattningsvis 10 miljoner människor, främst i Sverige men även världen över. I Sverige har ungefär 80% av befolkningen svenska som huvudspråk.

Behöver du hjälp med text eller översättning?

På Stockholms Skrivbyrå har vi ett brett nätverk av skribenter som kan skriva, översätta, transkreera och skriva på många olika språk. Vi arbetar snabbt, smidigt och levererar alltid hög kvalitet på våra texter. Hör av dig till oss på hej@stockholmsskrivbyra.se så hjälper vi dig.

Läs gärna om vad transkreation innebär för översättning och fundera på om det är vad era texter behöver.