Skrivtips för ännu bättre texter – del 3

14 aug 2012

Skrivtips för ännu bättre texter – del 3

Du har ett väl genomtänkt budskap och din text har tagit form. Du har en tydlig avsändare och en tänkt mottagare. Språket är enkelt och konkret och du är varken övertydlig eller otydlig. Du har eliminerat särskrivningar och kommit ihåg att hänvisa läsaren till webbplats, kontaktperson eller någon annan källa.

Din text borde vara en given succé och du är ivrig att få ut den till dina mottagare. Här gäller det att sansa sig. Tänk på att värdet av det gedigna arbetet med texten kan förloras på grund av små slarvfel.

Här får du tre tips på små, men mycket viktiga åtgärder för att säkra att din text inte faller på mållinjen.

1. Låt texten vila över natten
Man kan bli blind för sin egen text. Upprepningar, ord som trillat bort, tillkrånglade meningar och överflödig information kan lätt smyga sig in utan att man själv märker det. Låt därför texten vila under några timmar eller något dygn. När du läser den nästa gång kommer du direkt att se vad som funkar och inte.

Du kan också passa på att döda några älsklingar – ofta vinner en text på att göra sig av med just de partier som man är mest förtjust i. Den snygga formulering som du förälskat dig i kanske inte passar just här. Om du har svårt att skilja dig från den, spara den i en liten bok.

2. Undvik adjektiv och utropstecken
Det är lockande att ta till förstärkande ord när man ska sälja en produkt eller tjänst. Faktum är att ett överdrivet användande av adjektiv ofta får motsatt effekt. Ord som fantastisk, underbar och supersnygg kan göra att din text uppfattas som säljig, tjatig och oattraktiv.

Utropstecken kan orsaka samma effekt. En punkt ger ofta mer tyngd åt en mening än ett utropstecken. Alla är inte lika, men det finns läsare som är mycket känsliga för överanvändning av utropstecken. En i övrigt välskriven text kan på grund av några utropstecken irritera istället för att locka. Och det vore ju onödigt.

3. Kolla stavningen
När din text är klar, läs den högt för dig själv. Du kommer förmodligen att upptäcka små slarvfel. För att ytterligare försäkra dig om att allt är riktigt, kör texten genom ett rättstavningsprogram. De programmen är inte alltid att lita på, men de gör dig uppmärksam på eventuella fel. Om du har möjlighet, be någon annan läsa igenom din text.

Är du sugen på att gå en skräddarsydd kurs för att lära dig mer om skrivande? Hör av dig. Om du inte vill skriva själv kan vi hjälpa till, vi är över 100 frilansskribenter som kan mycket om text och innehåll.

Så skriver du ännu bättre texter – del 1

Så skriver du ännu bättre texter – del 2