Sara är på plats

04 jun 2022

Sara är på plats

Vi är så glada att ha blivit med praktikant. Ärligt talat känns Sara inte riktigt som en praktikant eftersom även hon lär oss nya saker varje dag. Hon är på Stockholms Skrivbyrå till årsskiftet och känns redan som en självklar spelare i laget.

Halloj Sara, berätta vad du pluggar för något?

Jag är sistaårsstudent på Kommunikatörsprogrammet på Stockholms Universitet, och där hamnade jag på grund av min kärlek för skrivhantverket. Kommunikation är ju så mycket mer än bara text, men skrivande är fortfarande det jag tycker är roligast!

Vad är det viktigaste du har lärt dig under programmet?

Det kanske allra viktigaste jag tar med mig från min utbildning är att allt börjar med att förstå mottagaren. Det låter kanske som en självklarhet men det finns så mycket dålig kommunikation som beror på att den som gör sig hörd glömmer att kommunikation sker på mottagarens villkor. Det är viktigt att tänka på att människor har olika förkunskaper om och känslor för det du säger eller skriver.

Vad vill du bli när du blir stor?

När jag var liten sa jag att jag ville jobba med ”att skriva”. Nu gör jag ju det, så lilla Sara skulle vara stolt över mig! Nu skulle jag lägga till att jag vill skriva texter till sammanhang där mottagaren får både nytta och nöje från läsningen. Jag vill inte skriva skönlitteratur, utan hellre texter som folk ”måste” läsa och som de efteråt ändå känner att de njöt av att läsa. Jag skriver gärna om typiskt tråkiga saker för att få människor att känna att allt kan bli relevant och spännande i rätt sammanhang.

Vad hoppas du att du får lära dig under praktiken hos oss?

Det som känns mest spännande hittills är att jag får se hur hela den här branschen fungerar. Jag ser också fram emot att följa fler projekt från start till mål och att få lära mig hur processen ser ut från ett första möte med en kund till ett resultat. Jag vill också göra SEO till en naturlig del av mitt skrivande och lära mig massor om hur Google tänker. Sist men inte minst är det en LYX att få feedback och förslag på mina texter från erfarna kollegor.

Vad kan du lära oss under praktiken?

Alla skribenter har ju olika knep och olika vanor – och på samma sätt som jag vill lära mig av mina nya kollegor så kan jag dela med mig av hur jag går till väga när jag skriver.

Något specifikt inom skrivande som jag vet att jag är bra på, är att hålla mig kortfattad när det behövs. Jag ser det alltid som en rolig utmaning att kunna uttrycka mig så kärnfullt som möjligt. Kanske kommer det tillfällen när ni behöver hjälp med att sammanfatta en stor idé till en enda mening!

I övrigt är jag alltid ett bra bollplank för språkdiskussioner. Om jag fick härja fritt skulle jag genomföra språkförändringar som i dagsläget inte är ”korrekt” svenska. Till exempel tycker jag att det behövs en stor stavningsreform som stavar ord mer enhetligt, för att underlätta för alla som läser och skriver svenska. Tänk bara på orden ”sjal”, ”skämmas”, ”shorts”, och ”schysst” – samma ljud som skrivs med alla möjliga bokstäver. Måste vi ha det så? Kan inte jag få bestämma och göra svenska språket enklare för alla?

Vi har förstått att du älskar att vandra – vad är viktigast i din vandringsryggsäck?

Förutom min coola satellitmottagare som kan rädda mitt liv med ett knapptryck, så är godis min prioritet på vandringar. Inget slår att äta en hallonlakritsdöskalle med en fjällvy som man jobbat hårt för att ta sig upp till. Eller som tröst när man ligger i tältet och väntar ut en storm. Därför tar godis upp minst ett kilo av min packning, trots att jag i övrigt väger mina prylar och har noga koll på antal gram som får följa med.

Du har pluggat mathistoria – vilken maträtt skulle du vilja återinföra i det svenska köket?

Det var inte bättre förr när man fick äta saltad, torkad och hårt ransonerad mat. Eller gröt med öl och sånt som inte passar våra moderna smaklökar. Men jag skulle gärna se att vi bortskämda svenskar respekterade vår mat mer och inte slösade så mycket! Till exempel borde det vara norm att kunna beställa olika stora portioner på restauranger, och det borde i princip vara förbjudet att sälja importerade äpplen när trädgårdarna nu är fyllda av frukt.

Avslutar med en viktig fråga i dessa tider – vanlig mjölk eller havremjölk?

Havremjölk! Dels tycker jag det ger en gräddigare känsla i kaffet, dels håller en öppnad förpackning länge och ni vet ju nu vad jag tycker om matsvinn.