Läshundar, kramtjuvar och andra nya ord

06 feb 2013

Läshundar, kramtjuvar och andra nya ord

I slutet av december 2012 presenterade Språkrådet sin lista över nya ord i det svenska språket. Den ständiga strömmen av nyord säger egentligen mer om samhällsutvecklingen än vad den säger om språkutvecklingen. Vi försätts ständigt i nya situationer, där nya språkluckor uppstår och nya ord måste uppfinnas i samma takt för att fylla ut dem.

Till följd av aktuella nyhetshändelser föddes under förra året ord som eurobävning (beskrivning av ett eurosamarbete som knakar i fogarna) och grexit (som talar om ett grekiskt utträde ur eurosamarbetet.) Aktuella skandaler står bakom uttryck som tårtgate och Tintingate samtidigt som den digitala utvecklingen tvingar oss att uppfinna ett ord för en riktig CD-skiva, som en del numera kallar för en fysisk skiva.

Har du någonsin hört talas om köttrymd? Det är motsatsen till cyberrymden och alltså en definition på var vi befinner oss när vi inte är uppkopplade digitalt. En kramtjuv är en ficktjuv som plockar plånböcker vid plötsliga omfamningar. Pekskärmsvantar hindrar oss med nomofobi (fobi mot att inte ständigt vara uppkopplade och tillgängliga mot nätet med mobiltelefonen) att förfrysa om fingrarna. Och vi lever i ett samhälle där den som är ogooglebar bör se över sin digitala närvaro.

Det nya ordet memil; cyklande medelålders man i lycra med ett något aggressivt körsätt, är en favorit även om det är tveksamt vilken genomslagskraft det kommer att få.

Det är spännande att följa språkliga trender och jag tror att det är viktigt att vi inte är för skeptiska utan släpper in nya ord på arenan för att slåss om en plats i det svenska språket. Även språkvärlden präglas av Darwins teori ”de starkaste överlever” även om det i det här fallet lutar mer åt, ”de mest användbara överlever” och de som inte platsar petas fort ut igen.

Ps. Hoppsan! Jag glömde visst att förklara att en läshund är en hund som barn kan klappa på för att snabba på inlärningen vid läsning.

Ps igen. Vissa vill hellre säga memils, men vi slår ett slag för svenskan och skriver memiler.

Memil – medelålders man i lycra