Möt Nick, engelsk copywriter

03 aug 2015

Möt Nick, engelsk copywriter

Att skriva texter som gör sig lika bra på engelska som på svenska är en konst. Vi på Stockholms Skrivbyrå får ofta in uppdrag från kunder som behöver hjälp med att skapa helt nya texter eller vill ha texter översatta från svenska till amerikansk eller brittisk engelska. De konsulter som tar hand om den här typen av uppdrag är copywriters som har engelska som modersmål eller auktoriserade översättare.

Att möta den engelsktalande marknaden

När det gäller översättning rekommenderar vi nästan alltid att låta översättaren göra en friare översättning för att fånga ton och känsla på rätt sätt. En ordagrann översättning blir lätt fel och gör att budskapet kan förändras på vägen. Även vid nyproduktion av texter är det värdefullt att från början låta en engelsk copywriter, som känner till kultur och beteenden hos målgruppen, tycka till om uttryck och budskap.

En av våra konsulter heter Nick. Han är engelsk copywriter och har lång erfarenhet av att hjälpa svenska kunder att nå den engelsktalande marknaden.

4 frågor till Nick

Hej Nick! Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?
Fantastiskt varierad: Jag kanske skriver ett pressmeddelande åt ett stort industribolag på morgonen, träffar en kund som specialiserar sig på livsvetenskap över lunch och spenderar eftermiddagen med att ta fram ett roligt namn till en ny chokladkaka!

Vad är det svåraste med ditt jobb?
Att tacka nej till uppdrag.

Kan du se några skillnader i ton och tilltal mellan den svenska och engelska marknaden?
Absolut. Svenska kunder tenderar att vara mer försiktiga än deras engelska motparter. Men det är roligt att kunna hjälpa kunderna och få dem att se den typen av möjligheter.

Vad läser du i sommar?
Jag ser fram emot att läsa tidningen rakt igenom i lugn och ro. En intressant bok som jag började att läsa för ett tag sedan, och fortfarande inte läst klart, är Private Island av James Meek. Den handlar om privatiseringar i Storbritannien.

Vill du anlita Nick, eller någon av våra andra vassa engelska copywriters? Hör av dig till oss på 08-556 042 00 eller mejla hej@stockholmsskrivbyra.se