Klarspråk och klartext – så gör du dig förstådd i text!
Att skriva i klarspråk, även kallat klartext, hjälper dig att fånga läsarens uppmärksamhet och garantera att hen förstår ditt budskap. Det är därför det är så viktigt. Att skriva lättläst kan verka enkelt, men en lyckad klartext kräver ett grundligt förarbete. Det är helt lugnt om du inte har koll på alla bitarna ännu, vi är nämligen proffs på att skriva i klarspråk. Här nedan har vi samlat våra bästa tips och tricks för dig som behöver hjälp längs vägen.
Att skriva klarspråk är att skriva rakt på sak
Grundregeln för att skriva i klarspråk är att skriva tydligt. Rakt på sak och utan omskrivningar. Gör det inte svårare än vad det är. Strunta i att försöka låta smart genom att bädda in det du vill säga i svåra ord och överdrivet långa meningar. Se till att budskapet går fram istället, så kommunicerar du smart på riktigt.
Definiera syftet
Definiera alltid syftet med din text innan du börjar skriva den. Varför skriver du texten och vad hoppas du åstadkomma med den? Är ditt syfte att påverka, informera eller underhålla? När du har kommit fram till vad syftet är så blir det både enklare för dig att skriva texten och för läsaren att förstå den.
Ha koll på din mottagare
Att ha koll på vem man skriver för är A och O inom allt skrivande. Definiera vem mottagaren av din text är och anpassa ditt språk därefter. Fundera på vad mottagaren vill få veta genom din text, och vad du vill att hen ska göra efter att ha läst texten.
Tydlig metod för lyckad klartext
Se alltid till att ha en metod för ditt skrivande när det kommer till klarspråk och klartext. Planera innehållet och strukturera upp texten. Skriv informativa rubriker och underrubriker, dela in texten i stycken, använd dig av punktlistor och lämna mycket luft. Allt detta hjälper läsaren att navigera sig igenom texten och få en bättre överblick.
Sju snabba tips när du skriver i klarspråk
- Skriv kort och koncist – använd dig av punktlistor.
- Variera meningslängden – se till att variera längden på meningarna så att läsaren hänger med och hinner andas.
- Stryk oväsentlig information – undvik upprepningar och information som inte är väsentlig för läsaren.
- Undvik substantiv – för många substantiv gör texten svårläst. Skriv hellre ”X arbetar med Y” än ”X bedriver arbete inom Y-området”.
- Använd aktiva verb – verb gör texten mer konkret och lättförståelig. Det första alternativet under föregående punkt är ett exempel på det.
- Använd sambandsord – använd ord som fogar samman din text och tar dig vidare i den. ”Till exempel”, ”vidare” eller ”så som”.
- Följ skrivregler – håll koll på vanliga skrivregler: tänk på var du sätter stor bokstav, citationstecken och kommatecken. Undvik förkortningar och särskrivningar.
Om du kan bocka av alla sju har du förmodligen lyckats med din text!
Behöver du hjälp att skriva i klarspråk och klartext?
Vi på Stockholms Skrivbyrå hjälper dig att skriva klarspråk och klartext så att din text verkligen når fram. Vi är vana att hålla workshops i klarspråk, för exempelvis myndigheter och små start-ups som vill ha rak kommunikation från start. Maila oss på hej@stockholmsskrivbyra.se så pratar vi mer om klartext!