Julrim eller ljudrim?

11 dec 2019

Julrim eller ljudrim?

Det finns få saker som engagerar svenskarna så mycket som julfirandet. Hur omdebatterat det än må vara med både julklappar och julbord tycks vi aldrig vilja släppa taget om de traditioner som vi förknippar med vår favorithögtid. Detta trots att vi vet att många av dem är problematiska.

Detta kan man förstås tycka vad man vill om och diskutera i all evighet om man har lust med det. Det är dock inte syftet med den här texten!

Syftet med den här texten är nämligen att kasta lite ljus på ett nästan helt bortglömt fenomen som har bringat skratt och glädje genom alla tider men som vid någon oklar punkt i historien tycks ha fått stryka på foten. Vi talar givetvis om julrimmen.

Julrimmen är, till skillnad från många andra julföreteelser, helt ofarliga både för klimatet och djurriket och ställer heller inga krav på ekonomiska tillgångar. Julrimmen är till för alla! Så hur kommer det sig att nästan ingen längre orkar skriva dem? Det handlar antagligen mest om prestationsångest och lathet men måhända också en något bakåtsträvande bild av hur ett julrim ska skrivas.

Julrim – låter det bra, så är det bra!

Språket är, som vi alla vet, i ständig utveckling och rör sig i relation till nya strömningar, trender och attityder som finns i vår omvärld. Så det faller på sin egen orimlighet att julrimmen skulle stå oberörda. Dagens ordkonstnärer behandlar rim på ett annorlunda sätt än gårdagens. Istället för att rimma på klassiskt vis, där både vokalerna och de sista konsonanterna i ett ord måste vara samma, fokuserar man mer på att orden ska låta som att de rimmar – och gärna på flera stavelser. Låt mig ta ett exempel:

”Gröt” och ”söt” rimmar på klassiskt vis och på EN stavelse eftersom ordet bara har en vokal. ”Julgran” och ”brudpar” ljudrimmar (eller vokalrimmar om man föredrar det begreppet) på TVÅ stavelser eftersom det i sin tur har två vokaler.

”Klappar” och ”lappar” rimmar också på klassisk vis men med TVÅ stavelser, medan ”julklappar” och ”utmattad” ljudrimmar med hela TRE stavelser.

Enligt de mer moderna rimprinciperna skulle man kunna skriva ett skojfriskt julrim som såg ut så här någonting:

”En gåva till min käre vän

vars byxor glider ner

Här får du nu en läderrem

så resten slipper se”

Fattar ni? Det blir helt enkelt roligare om vi tillåter oss att experimentera mer med språket.

Och kanske är det just det som krävs för att julklappsrimmen inte ska gå förlorade.

Så se nu till att praktisera dina nya rimkunskaper och ta julklappsutdelningen med storm i år. För det är egentligen ganska enkelt – låter det bra, så är det bra!

Behöver du hjälp att vässa mer än dina julklappsrim, så att även era texter på webben låter bättre? Maila oss på hej@stockholmsskrivbyra.se så pratar vi mer om det vi kan bäst, nämligen text!