Hur skriver man en punktlista?

02 maj 2023

Hur skriver man en punktlista?

Hur skriver man en punktlista och varför ska man göra det? Punktlistor är ett fantastiskt verktyg när du behöver presentera mycket information. Dessutom gillar sökmotorerna punktlistor eftersom det skapar luft, tydlighet och ökar läsbarheten i en text. En struktur som både människa och maskin uppskattar helt enkelt.

Trots att det kan verka lätt finns det en del regler att förhålla dig till när det kommer till punktlistor. Vi går igenom samtliga! 

Vad är en punktlista?

En punktlista är ett antal textrader på samma tema som skiljs åt med hjälp av en punkt, siffra eller bindestreck, till exempel. Punktlistans syfte är att förtydliga eller sammanfatta något på ett enkelt och tydligt sätt. Om punktlistan är skriven enligt konstens alla regler ökar den läsbarheten och gör det enkelt för läsaren att navigera i texten och ta till sig informationen. 

När är det bra att skriva punktlistor?

Punktlistor har många användningsområden. Du kan till exempel använda dem för att beskriva något steg för steg, visa på flera alternativ, åtgärder eller beslut, ta upp olika villkor eller regler eller rangordna något.

Om en mening blir onödigt lång eller ett stycke komplicerat för att du räknar upp olika saker efter varandra åtskilda med kommatecken, kan en punktlista vara en god idé. I meningen här ovanför hade till exempel en punktlista varit en bra idé! En punktlista kan också framhäva vissa delar i en text. Oftast är det rätt enkelt att göra om texten till en punktlista, så länge du vet hur du går tillväga. 

Hur ska en punktlista se ut?

Hur korrekta punktlistor ska se ut beror på hur den inledande frasen och själva listorna är uppbyggda, alltså vilken grammatisk form de har. 

Stor bokstav, kolon och punkt i punktlista

Om den inledande satsen är en fullständig mening och kan stå för sig själv ska du avsluta den med kolon. Om punkterna i själva listan också är fullständiga meningar ska de inledas med stor bokstav och avslutas med punkt. 

Exempel

Bra att veta inför kick-offen på fredag:

  • Vi ses klockan 9 vid Gamla Stans tunnelbanestation och ger oss av mot hemlig destination.
  • Under förmiddagen kommer vi att ha en workshop och eftermiddagen tillägnas en rolig aktivitet! 
  • Vi äter lunch kl 12 och middag kl 18, eftermiddagsfika serveras runt kl 15.
  • Om du har några allergier, meddela någon i planeringsgruppen senast onsdag.

Liten bokstav och kolon i punktlista

Om den inledande satsen är en fullständig mening men själva punkterna i punktlistan inte är det, ska du istället inleda dessa med liten bokstav och endast avsluta det sista ledet med punkt.

Exempel 

Kom ihåg att ta med det här:

  • badkläder
  • dator
  • anteckningsblock och penna
  • ett ombyte till middagen.

Liten bokstav i punktlista

Om den inledande satsen istället är början på en mening som inte kan stå för sig själv och som sedan avslutas i leden, ska du inte avsluta den med något skiljetecken alls. Om punkterna i själva listan inte är hela meningar inleder du dem med liten bokstav och du avslutar endast det sista ledet med punkt. I detta fall kan du tänka på varje punkt som tillsammans med den inledande satsen blir en fullständig mening. 

Exempel

På kvällen kommer vi att

  • ha en vinprovning i franska viner
  • äta en avsmakningsmeny med nio rätter
  • lyssna till levande musik
  • diskutera vad vi ska göra på nästa kickoff.

Undvik att upprepa dig i punktlistan

Försök hålla dig kort i punktlistan och undvik att upprepa dig. Det kan till exempel handla om att du börjar varje punkt i listan med samma ord. Genom att istället inkludera det ordet i den inledande satsen istället, slipper du repetera samma ord varje gång. 

Några sista tips för att skriva en bra punktlista:

  • Låt inte punktlistan svämma över av punkter. Max sju punkter per lista brukar vara en bra tumregel. 
  • Se till att alla punkter i punktlistan följer samma struktur – det brukar bli snyggast så. Om en punkt kan läsas som en fullständig mening ska alla punkter göra det. Och försök i den mån det går att börja alla punkter med samma ordklass, till exempel verb eller substantiv. Blanda inte olika former av ord och ordmängder – det stjälper för läsaren snarare än hjälper.
  • Undvik att ha många underpunkter i en och samma punktlista – det ökar svårighetsgraden och sabbar flödet i texten. 
  • Var sparsam med mängden punktlistor i samma text. Det är när punktlistan står tillsammans med löptext som den blir som mest effektiv och förenklande.
  • Avsluta aldrig punkter med kommatecken, och skriv aldrig ut ord som “och” och “eller” i slutet av den näst sista punkten för att tydliggöra. Det ska inte behövas.

Vi älskar punktlistor!

På Stockholms Skrivbyrå använder vi ofta punktlistor för att framhäva viss information eller skapa tydlighet. Eftersom sökmotorerna även gillar punktlistor är vi flitiga användare av dessa när vi ska producera optimerade texter som artiklar, blogginlägg och webbsidor

Du kan fylla en punktlista med mycket, och i mångt och mycket är det bara fantasin som sätter gränserna. Det går faktiskt att strukturera upp ett helt blogginlägg runt en punktlista, då i form av en tipslista till exempel.

Hjälp med att skriva punktlista?

Sugen på att få till fler punktlistor och andra fiffiga skrivknep i din kommunikation? Då är du varmt välkommen att höra av dig till oss på Stockholms Skrivbyrå. Vi hjälper både stora och små verksamheter i en mängd olika branscher att skriva bättre och mer effektivt för att nå längre.