Twitter – hur funkar det?

26 feb 2015

Twitter – hur funkar det?

Twitter är ett roligt sätt att delta i diskussioner och hålla sig uppdaterad i samhällsdebatten. Men det kan även vara plattformen för din senaste haiku eller en perfekt referator i tv-soffan. Högt och lågt. Vitt och brett. Här finns något för alla som kan hålla sig till 140 tecken.

Om du vet vad du är ute efter och vill få kontakt med någon särskild person är Twitter ett effektivt verktyg. Offentliga personer som journalister, kändisar, politiker och tyckare är ofta enklare att nå via Twitter än genom telefonsvarare, växlar eller mejl. För dig med företag är Twitter även ett smidigt sätt att hålla koll på vad kunder, konkurrenter eller andra företag diskuterar och en kanal där du själv kan ta plats som expert.

Mikrobloggen kan fungera som en smart marknadsföringskanal för ditt företag och det är något vi kommer kika närmare på i kommande blogginlägg.

Twitter på fem minuter

För dig som aldrig använt Twitter kommer här en snabbkurs som hjälper dig komma igång:

1. Skapa ett konto
Gå in via appen eller twitter.com/signup och registrera dig. Välj med fördel ett kort användarnamn som kräver få tecken. Det är det här namnet som andra twittrare kommer att känna dig vid och använda.

2. Följ
Välj personer eller företag att följa genom att leta upp dem genom sökfunktionen och trycka på följknappen. Twitter ger även förslag på personer du kanske har lust att följa utefter ditt nuvarande nätverk. Ju fler konton du följer desto mer aktivt blir ditt flöde, och på Twitter går det undan. Du kommer att märka att det är svårt att hänga med om du följer alltför många aktiva Twittrare, men det är enkelt att lägga till och ta bort personer att följa. Prova dig fram!

3. Börja twittra!
Räds inte den tomma, vita rutan utan se twittrandet som ett samtal. Det behöver inte vara hantverk värdigt ett Augustpris. För att undvika förvirring kommer här en redogörelse över de olika sätten du kan kommunicera på Twitter:

a) Skriv
På Twitter har du 140 tecken att leka med, inklusive eventuella hashtags och länkar. Fundera på vad du vill få fram och formulera dig kort. Skriv texten direkt i textrutan och tryck på Enter. Lätt som en plätt!

b) Svara
Genom att trycka på den lilla pilen åt vänster under respektive inlägg kan du kommentera på någons tweet. Då dyker namnet på den person du vill svara upp automatiskt. Tänk på att alla kommer kunna se ditt svar och personen i fråga kommer att få en notis om att du skrivit.

c) Skicka meddelanden
Genom meddelanden kan du skriva till någon utan att alla ser.

d) Retweeta
Läst något du gillar? Dela vidare andras tweets genom att trycka på “retweeta”.

e) Stjärnmärk
Om du vill visa att du gillar något eller vill lägga ett bokmärke för senare läsning kan, klicka på stjärnan under inlägget. Alla dina stjärnmärkta tweets hamnar under fliken “Favoriter”.

4. Förkorta
Platsen är knapp, så det gäller att spara på tecknen. Det är en rolig utmaning att fatta sig kort, men ändå få fram ett tydligt budskap. Om orden inte räcker till kan du komplettera med en bild. Om du vill lägga in en länk, använd till exempel omvandlingstjänsten https://bitly.com/ för att förkorta den.

5. Sök efter ämnen och hashtagga
Med hjälp av hashtaggar (#) kan du söka bland ämnen på twitter. Det gör du genom att trycka på det lilla förstoringsglaset och skriva # följt av ämnet du vill söka på. Då dyker alla tweets upp som taggats med just det ordet och det är fritt fram att botanisera. Genom att hashtagga ämnen i dina tweets kan dina tweets lätt hittas av andra som är intresserade av ämnet.

Som alltid när man ger sig ut i de sociala kanalerna är det viktigt att fundera över vad syftet är med att synas. Oavsett om du twittrar för ett företag eller som privatperson har du nytta av att läsa våra tips om hur du sätter en strategi för din närvaro i sociala medier.

Vi ses på Twitter!