Ska man använda hashtags eller inte?

27 apr 2022

Ska man använda hashtags eller inte?

Bör man använda hashtags när man postar i sociala kanaler? Ja, varför inte säger vi. Om du använder dem sparsamt och fokuserat med en plan så kan de få positiva effekter på varumärkets synlighet och spridning. Det är dock lätt att de går i inflation och att de skapar förvirring och irritation istället för igenkänning och engagemang. Låt oss gräva djupare i hashtagens vara eller icke vara!

Syftet med hashtags

Från början skapades #-funktionen för att kategorisera och gruppera inlägg och göra dessa grupper sökbara för den som snabbt ville hitta rätt och relevant information. Nu för tiden används hashtags minst lika mycket för att uttala sin ståndpunkt i en fråga, väcka debatt, visa på ironi eller humor. 

#metoo är ett bra exempel på en hashtag som användes flitigt av många för att visa stöd och engagemang i debatten om sexuella ofredanden, normaliseringen av dessa och tystnadskulturen. I det fallet var det själva hashtagen som fick fart på metoo-rörelsen och gjorde att det blev viralt och globalt över en natt. Utan en tydlig och väl använd hashtag hade rörelsen haft svårare att få snabb spridning.

#nofilter är en gammal goding som förlorat sitt ursprungliga syfte. Från början fanns det säkert goda avsikter med denna hashtag för att visa på hur rosaskimrande livet kan vara utan fejk-filter. Numera vågar vi påstå att den mest används med ironisk underton och är ett sätt att vara skrytsam utan att skryta. Få personer söker nog på #nofilter för att hitta just kategoriserade inlägg, utan det har blivit en hashtag som används för att en bild eller caption ska “prove a point”.

#tbt, #love och #ootd är några av de mest använda hashtagsen på instagram, men vi företag då?

Hashtags en del av innehållsstrategin

Hur vi som företag använder hashtags bör vara en del av innehållsstrategin för sociala kanaler. # är en del av er storytelling och ett sätt att väcka känslor, inte bara få spridning. Att använda dem på ett smart och konsekvent sätt är också en möjlighet för er att jobba med så kallat User Generated Content (UCG). Har ni en eller några vedertagna taggar som era kunder och användare känner till, så ökar chansen att de i sin tur använder samma hashtag när de postar något som rör er. Ni kan då reposta det, precis som när någon taggar ert konto. Så glöm inte att följa dina egna hashtags! 

UCG är ett förtroendeingivande och billigt sätt att skapa content. Ett exempel: företaget du jobbar på, Kaffekompaniet, säljer kaffemaskiner till arbetsplatser och kontorshotell. Ni använder konsekvent #mycoffeeandme #kaffekompaniet i era digitala kanaler. Kaffesugna användare som älskar era maskiner postar sin kopp och använder samma hashtags. Du söker på era hashtags, hittar inläggen och repostar dessa. Bra och pålitligt varumärkesbyggande! 

Relevanta, aktiva och trendande hashtags

Undvik att använda gamla, irrelevanta och icke trendiga hashtags. Content är flyktigt och det som var hett förra året är troligtvis inte lika hett i år. Så för att jobba smart med hashtags är det bäst att hålla fast vid de som är direkt kopplade till ert företag. Exempelvis #företagsnamnet #branschen eller #produktnamn. Utöver dessa kan ni skapa tillfälliga hashtags i samband med en kampanj, säsong, trend, debatt eller världsnyhet. En snabb googling kan hjälpa dig att hitta hashtags-trender i olika kanaler. 

Se upp för att använda för många hashtags, använd några få som verkligen är talande för er. Alltför många kan uppfattas som säljigt och inte genuint. För att inte uppfattas som spammig vilket faktiskt kan nedprioritera ert content så är det också bra om ni ibland byter ordning på # och blandar upp med noga utvalda variationer på relevanta taggar. Tänk på dem som valda nyckelord i er SEO. Google reagerar direkt och nedprioriterar ert innehåll om det är uppenbart att ni sysslar med “keyword stuffing”. Det ska vara relevant med användaren i fokus helt enkelt!

Kort om kanalerna

Instagram – en kanal där användare ofta söker på hashtags. Instagram tillåter upp till 30 stycken # i en caption. Att ha så många går emot det vi just skrev, men så länge det finns en tanke bakom dem är det ett bra sätt att låta folk hitta kontot. Blanda välkända och nya trender med målgruppen i åtanke.

  • Facebook – väldigt få söker på hashtags här, så här det gör ingen större nytta. Dock är det ett sätt att hålla er utstakade linje, skapa igenkänning och få fram en ståndpunkt.
  • LinkedIn – funkar bäst på engelska. Om ni använder hashtags här, begränsa det till 1-3 stycken.
  • Twitter – använd hashtags om det är något som trendar. Twitter presenterar tydligt aktuella taggar och många klickar på de ämnena för att hålla sig uppdaterade. 

Summa summarum – tänk strategiskt, var konsekvent, ha örat mot rälsen och ha ett kampanjtänk. Följ gärna egna hashtags och interagera med de som använder dem. 

Lycka till!