Grattis internet – 50 år!

Hem/Blogg, Nyheter/Grattis internet – 50 år!

Grattis internet – 50 år!

När du hör ordet internet kanske du tänker på 90-tal, ett modem med en melodi du aldrig kommer att glömma och att vi inte kunde prata i telefon samtidigt som vi var uppkopplade på nätet? Det gör nog många av oss. Men själva internet föddes drygt trettio år före dess.

Det är nästan ofattbart att internet inte existerade för fem decennier sedan, i vår nutida digitala värld. Men det är faktiskt så att allt hade sin början den 29 oktober 1969.

Från forskningsinformation till – allt!

Det var nätverket Arpanet som lade grunden för att göra internet möjligt, och vad många inte är medvetna om är att syftet med internet var att kommunicera forskningsresultat mellan olika universitet. Helt annat än dagens växande e-handel, omåttligt populära kattklipp och vitt spridda content-sfär. Det är dessutom ett av våra främst använda arbetsverktyg.

Det hela började med att amerikanska forskare från UCLA kopplade samman sin dator med en annan från Stanford. En premiär-uppkoppling på telenätet gjorde att de sedan skickade det allra första meddelandet från den ena datorn till den andra. Vet ni vad det första meddelandet var? LOGIN! Tydligen kraschade båda datorerna redan vid LO… men skam den som ger sig.

Från krångliga kommandon till World Wide Web

Dåtidens internet krävde däremot en hel del datorvana, kanske nästan i likhet med dagens programmerare, så det var knappast användarvänligt. Då behövde man knappa in komplicerade kommandon på tangentbordet för att lyckas hamna på en viss sida. Detta förändrandes däremot 1989, när forskaren Tim Berners-Lee uppfann World Wide Web. Hans framsteg innebar att man kunde navigera på nätet och nå olika sorters information med hjälp av en länk. Kan ni tänka er att det inte ens fanns länkar förr? Det är ju extremt kul att blicka tillbaka.

Rummet där Internet föddes – UCLAs Boelter Hall, 1969. Se fler historiska bilder.

Några roliga milstolpar genom internethistorien:

  • 1969 – Världens första meddelande skickas mellan två datorer.
  • 1971 – Det första e-post-meddelandet skickas.
  • 1973 – Arpanet blir internationellt genom en koppling till Norge.
  • 1983 – Arpanet går över till protokollet TCP/IP som är den teknik som fortfarande används för att överföra information över internet.
  • 1989 – Tim Berners-Lee utvecklar World Wide Web, ett protokoll som gör det möjligt att länka samman information, visa bilder och ljud.
  • 1993 – Internet får sitt stora genombrott när Mosaic lanseras – den allra första webbläsaren som riktade sig till vanliga surfare.
  • 1994 – Det svenska valresultatet skickas ut via mejl vilket både skapar stor uppmärksamhet och gör att svensk media skaffar internetuppkoppling.
  • 1994 – Carl Bildt skickar ett mejl till Bill Clinton, det första mejlet mellan två statsmän.
  • 1996 – Internet utses till Årets julklapp.
  • 1998 – Hem-PC-reformen sjösätts efter att Riksdagen beslutat att den som skaffar en persondator hemma kan få göra avdrag. Därmed får många svenska hushåll sin första dator och internetanslutning.

Milstolpskälla: Internetstiftelsen

Häng med – med oss!

Vi tänker nu också tillbaka på de första datorerna. Och därefter mobilerna. Alltså, oj. Tänk vilka spännande tider våra uppkopplade liv har varit med om – och som vi inte minst befinner oss i fortfarande. Möjligheterna är större än någonsin och det gäller att hänga med.

Vill du fortsätta prata internet, all möjlig sorts digital kommunikation eller ta reda på vad vi kan bidra med i dagens World Wide Web-era? Hör av dig!

Det blev tyvärr ingen tårta för att fira det halva seklet idag, men det har ju förmodligen bakats nog med cookies! 😉

2019-10-30T01:28:13+00:00 29 oktober, 2019|Categories: Blogg, Nyheter|0 kommentarer

Lämna en kommentar