Bli en bättre korrekturläsare
19 sep 2012
— Nyheter
Det är en sak att skumma en text, en helt annan att läsa fokuserat med ögonen öppna för misstag. Ett litet stavfel eller ett uteblivet ord kan ställa till det ordentligt om texten hinner gå till tryck eller publiceras innan någon upptäcker det.
Vill du gå på kurs i korrekturläsning? Hör av dig med en intresseanmälan!
Var din egen korrekturläsare – 5 tips
Här är våra fem bästa tips på hur du korrekturläser din text och minskar risken för pinsamma fel.
1. Ge det tid
Korrekturläsning görs helst av så många som möjligt, men har du inte möjlighet att låta någon annan läsa är tiden din bästa vän. Det är lätt att bli lite blind när man sitter och arbetar intensivt med en text. Hjärnan är lurig och tenderar ibland att se det den vill se, och inte vad som faktiskt står skrivet. Om du låter texten vila någon dag eller två är det enklare att se på texten med nya ögon.
2. Fokusera
Skumläs inte utan följ raderna med blicken, använd till exempel en linjal eller ett papper. Kontrollera varje ord. Läs varje stavelse. Glöm inte rubriker och titta även på alla detaljer. Är det konsekvent stavat? Används rätt uttryck, förkortning? Stämmer alla siffror och uträkningar?
3. Lita inte på tekniken
Lita inte på rättstavningsprogram; de upptäcker vissa missar, men inte andra. De reagerar till exempel om du skriver dte istället för det, men inte om du skriver hör istället för här.
4. Läs texten högt
Öronen kan upptäcka det som ögonen missar. Läs texten högt för dig själv och var uppmärksam på om det låter konstigt eller om du hakar upp dig på något.
5. Markera det du hittar
Ha en penna i handen och markera de missar du upptäcker direkt. Tydliga korrekturtecken hjälper dig och andra som arbetar med samma dokument. Du kan också använda ”spåra ändringar-program” som finns i bland annat Word. Försäkra dig då om att de du arbetar med vet hur det fungerar. Det kan spara mycket tid. Hos Stockholms Skrivbyrå kan du gå på kurs i bland annat korrekturläsning. Kontakta oss om du vill veta mer!
Örnblick, hökögon eller falksyn
Hur kommer det sig att rovfåglar ser så bra? En av förklaringarna är att avståndet mellan fotoreceptorerna i en fovea hos människan är 3 mikrometer (0,003 mm!), medan det hos rovfåglar är 2 mikrometer. Fovean är en fördjupning i gula fläcken på näthinnan och platsen för ögats detaljcentrerade seende. Avståndsskillnaden ger en finkornigare bild hos rovfågeln, alltså bättre upplösning, än hos människan.
Vill du ha hjälp från en professionell korrekturläsare? Vi på Stockholms Skrivbyrå har många skarpa korrekturläsare i vårt nätverk. Hör av dig till hej@stockholmsskrivbyra.se så berättar vi mer!