404 – den sista sidan på internet

03 sep 2020

404 – den sista sidan på internet

När vi klickar oss runt på internet hamnar vi alltför ofta på den välbekanta 404-sidan. Hur och varför har vi hamnat här?

I hopp om att vända denna snudd på irriterande upplevelse till något intressant har vi grottat in oss i betydelsen av detta vanliga felmeddelande och dess uppkomst. Låt oss ta en titt!

Innebörden av 404

404 error, error 404 eller 404 Not Found – det finns många termer som syftar till att beskriva fenomenet. 404-sidan är en vanligt förekommande standardfelkod i HTTP-protokollet som visar att webbsidan du försökt nå inte finns eller kan hittas. En mardröm för hemsideägare eftersom man aldrig vill ta sina besökare till en bruten eller död länk och riskera att förlora dem. Men det välkända felmeddelandet är, förutom just ett felmeddelande, också en term som bär på en stor fascination. Inom populärkulturen pryds t-shirts med begreppet, och det används frekvent i memes, låttexter och tv-serier. Vad är det som gör fenomenet så intressant?

404-sidan refereras ofta till som ’den sista sidan på internet’ och bär en innebörd av misslyckande när den annonserar om ett oväntat problem. Det är med andra ord en obligatorisk förvarning om att du inte kan komma dit du vill på en hemsida. På grund av dess universalbetydelse innebär termen också något nästintill emotionellt; den påminner nämligen om att teknologi och internet är skapat av människor, och därmed inte komplett eller felfritt. 404 är ren besvikelse i ett nötskal.

Teorier om 404:s ursprung

Förutom de känslor som kan välla upp när du når en webbsida som inte kan hittas, bär termen även på en hel del rykten om sin uppkomst. Under tidigt 2000-tal började en idé bubbla upp om att det rum på partikelfysiklaboratoriet CERN i Schweiz som huserade de första internetservrarna var numrerat med just ’404’. Ett tillägg till denna historia löd dessutom att internets uppfinnare, Tim Berners-Lee, ofta inte kunde hittas.

Kanske låter denna historia som en ren myt för många, och de som besökt CERN hävdar att ett rum vid namn 404 inte existerar. Vissa menar istället att 404 endast är ett resultat av lathet hos programmerare. Denna teori menar att tid inte kan slösas på att skriva långa felmeddelanden när man kodar för ett nytt system – detta är både opraktiskt, tidskrävande och svårt att komma ihåg. Numeriska koder är istället mycket enklare att ha och göra med – och koden kom därför till för att den hamnade på just den platsen i listan av alla möjliga koder som skapades.

Innovation vid internets ände

Hur det än är, är historierna om felsidan minst sagt spännande. Dessutom ger denna enkla felfunktion upphov till en hel del kreativitet. För att vara en sida som man som webb-ägare absolut inte vill att ens kunder ska stöta på, läggs nämligen oväntat mycket tid på att få 404-sidan att passa in i varumärkens tonalitet. Tumblrs 404-sida lyder ’Whatever you were looking for doesn’t currently exist at this address. Unless you were looking for this error page, in which case: Congrats! You totally found it’. Tuis 404-sida pryds med texten ’Attans! Den här sidan verkar bortrest…’. Och Pricerunner uppmanar sina besökare att tänka positivt genom att skriva ’Ibland blir det lite fel! Tänk glada tankar och försök igen’.

Det är inte helt lätt att inte gräma sig över faktumet att man nått en 404-sida. Men kanske kan du i alla fall stoltsera med att du nu vet teorierna bakom dess uppkomst. Och kanske kan du till och med få dig ett gott skratt på vägen mot den faktiska sidan du söker.

Är du sugen på att skräddarsy din 404-sida för en skönare upplevelse för dina besökare? Kontakta oss så pratar vi mer!